BAUPROJEKT

Krunski venac: Posebno mesto gde se spajaju prošlost i budućnost

Krunski venac: Posebno mesto gde se spajaju prošlost i budućnost

https://www.danas.rs/
Krunski venac

U samom srcu Vračara, na adresi Petrogradska br. 18, uskoro će započeti izgradnja jedinstvenog stambenog zdanja koje spaja tradiciju, kulturu i savremeni životni stil.

Ovaj novi projekat nekretnina ističe se pažljivo osmišljenom arhitekturom i konceptom koji duboko poštuju prošlost, dok istovremeno unose svežinu i modernost na gradsko tržište.

Više o projektu

Usvojen je arhitektonski projekat koji je kreirao buduću zgradu koja odiše elegancijom i sofisticiranošću kroz pažljiv izbor materijala i detalja, pozivajući na istraživanje i uživanje. Cilj je bio postizanje funkcionalne savršenosti koja kreira estetsko okruženje ispunjeno značenjem u svakom kvadratnom centimetru.

Modelističko oblikovanje fasada objekta planirano je savremenim stilskim sredstvima sa ciljem adaptacije novog objekta dominantnoj tipologiji u području. U tom smislu, opšti koncept forme afirmiše zahtev iz uslova mera tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, o očuvanju tipologije i ambijentalnosti, uz očuvanje likovne konzistentnost i tipološke uklopljenosti uz savremenu modelaciju.

Posmatrajući nove fasade objekta, može se sa zadovoljstvom konstatovati da se nesumnjivo radi o savremenom tehničko-tehnološkom i materijalnom konceptu oblikovanja fasade kao i zamišljenom likovnom stilizacijom koja sledi kompozicione karakteristike većine objekata ne samo u pripadajućem bloku već i u širem prostoru iste razvojne epohe (Krunska ulica, Smiljanićeva, Molerova i tako dalje).

Krunski venac
Odluka investitora: Očuvanje autentičnosti Vračara preča od maksimalne profitabilnosti

U Beogradu, gde se često odustaje od očuvanja gradskog pejzaža zarad ostvarivanja profita, retko se dešava da investitori svesno odustanu od maksimalnog iskorišćenja potencijala izgradnje. Ipak, na opštini Vračar, postoji i drugi primer.

Umesto da sledi dozvoljene urbanističke parametre i moguću spratnost buduće zgrada, investitor se kroz projektovanje odlučio za manji objekat, izražavajući tako poštovanje prema identitetu Vračara i željama lokalne zajednice.

Ova hrabra odluka ne samo da postavlja primer odgovornog investiranja, već ističe važnost očuvanja duha zajednice i kulturne baštine u svetlu brzih urbanističkih promena. To je primer koji treba ceniti i podržati, pokazujući da je moguće postići ravnotežu između ekonomske koristi i društvene odgovornosti, čuvajući pritom dušu naših gradova.

Da li je ovo početak novog trenda u građevinskoj industriji? Da li će drugi investitori slediti ovaj hrabar primer? Ostaje da vidimo, ali jedno je sigurno – Krunski Venac je na dobrom putu da zadrži svoj šarm i karakter i u budućnosti!

Leave A Comment

Bauprojekt nudi najkvalitetnija arhitektonsko – građevinska rešenja

Kontakt Informacije
Vrh