BAUPROJEKT

Otkrivamo novi terminal Aerodroma Konstantin Veliki pred otvaranje zakazano za 1. jul

Otkrivamo novi terminal Aerodroma Konstantin Veliki pred otvaranje zakazano za 1. jul

www.gradnja.rs
Aerodroma Konstantin Veliki

Vodimo vas u obilazak novog putničkog terminala u Nišu koji će imati kapacitet do milion i po putnika godišnje. Pogledajte video.

Kompanija WD Concord West d.o.o. objavila je u ponedeljak video koji svedoči o napretku izgradnje nove zgrade terminala na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, sagledavši u 80 sekundi završnu fazu ovog projekta i sve njegove aspekte, od arhitektonskih detalja do tehničkih izazova.

Radovi su započeti u martu 2022. godine po projektu studija Bauprojekt, a kako je najavljeno prošlog meseca, niška vazdušna luka pustiće u funkciju svoj novi putnički terminal za odlazeće letove 1. jula 2024. godine.

Do 1,5 miliona putnika godišnje

Novi deo zgrade biće namenjen odlazećim putnicima, imaće 10 „check in“ šaltera i osam punktova za pasošku kontrolu, dok će se ukrcavanje u avion odvijati na 4 izlaza, koji su projektovani tako da je svaki izlaz moguće opslužiti autobusom za prevoz putnika do aviona.

Novi terminal će imati kapacitet do 1,5 miliona putnika godišnje, sadržaće i jedan vazdušni most i postrojenje za sortiranje prtljaga, a biće mu dodati i novi lokali za hranu i piće, kao i duty free prodavnice na preko 700 metara kvadratnih.

Na dograđenoj platformi biće mesta za istovremeno parkiranje aviona na šest pozicija. Dolazni putnici i dalje će pristizati na starom terminalu, čije je rušenje najavljeno nakon završetka novog odlaznog terminala, dok će na njegovom mestu novoizgrađeni terminal biti proširen.

Nove površine za parkiranje vozila za putnike moći će da prime 580 četvorotočkaša, sa pet punjača za električna vozila.

Paralelno sa ovim projektom, kako su najavili iz Aerodroma Srbije, radi se i na izmeni projektne dokumentacije kako bi se postojeća zgrada srušila i na njenom mestu napravila nova koja će činiti funkcionalnu celinu sa ovim, sada već skoro potpuno izgrađenim delom.

Čitav poduhvat u Nišu podrazumeva i izgradnju 1.976 metara internih saobraćajnica i ukupno uređenje 53.900 m² prostora na površini od oko 80.000 kvadrata. Nove površine za parkiranje vozila za putnike moći će da prime 580 četvorotočkaša, sa pet punjača za električna vozila.

Ono što je kuriozitet vezan za ovaj projekat, jeste podatak da Aerodrom Konstantin Veliki tokom trajanja navedenih radova sve vreme redovno funkcioniše.

Leave A Comment

Bauprojekt nudi najkvalitetnija arhitektonsko – građevinska rešenja

Kontakt Informacije
Vrh